~....
2010-01-18 00:19:48
83.14.240.202
Głosów: 0
|

mam Yukony drugi rok, chodzę w nich tylko zimą, i nigdy mnie nie obtarły, może to kwestia indywidualna, w każdym razie używam dwóch par skarpet (cienkie i grube) i zawsze mocno wiążę te "wysunięte" haczyki żeby unieruchomić piętę. Co do "oddychalności" butów uszytych z licowej grubej skóry, powleczonej woskiem czy olejem, to czy będą one z membraną (alaska) czy bez, jak yukon... pomyślcie logicznie:] Buty typowo zimowe, kiedy stopa zaś tak się nie poci. A oddychają to zwierzęta:) pozdrawiam
------------------------------------------------------- vulture
|
|
2010-02-25 13:16:53
217.113.158.51
|

Witam, na początku października nabyłem w drodze zakupu Robiny Hanwaga, buty pod kostkę do użytku miejskiego ew. do lekkich spacerów. Do czasu byłem z nich bardzo zadowolony, ale w zeszłym tygodniu wypatrzyłem wytarcie-dziurę-rozdarcie wewnętrznej wysciółki buta w miejscu jego połączenia ze skórą na wysokości końca pięty.. Spore i brzydkie, zaczyna mocno ocierać piętę. Podobnie dzieje się z drugim butem.. Buty były używane zgodnie z przeznaczeniem - naprawdę lajtowo, są odrobine, może pół cm za luźne. Dodatkowo sznurówki często się rozwiązują, ale czy to jest powód zniszczenia wyściółki w takim tempie? Jestem w trakcie reklamacji i ciekaw jestem jak się skończy. 'Pozatym' jestem bardzo zadowolony. W każdym razie czy to normalne, żeby w butach za dobrze ponad sześć stów po 3 miesiącach wystąpiła taka wada? Co zrobi sklep jeśli uzna moją reklamację? Dostanę nowe buty? Czy będą je doprowadzać do stanu w jakim je kupiłem u np. szewca?
------------------------------------------------------- RAdek
|
~Dwusłodowy
2010-03-06 17:07:15
78.8.247.102
|

Moje buty sie tak samo rozpadaja jak buty za 600 pln. To po co przeplacac ?
------------------------------------------------------- od czegos trzeba zaczac
|
~wilk
2010-03-07 16:37:03
91.150.222.84
Głosów: 1
|

pewna kwestie wyjasnie co do jakosci hanwagów w Polsce , w ubiegłym roku zakupilem kilka par hanwagów w okazyjnej cenie w Niemczech , sprzedałem jej i pech a byc może szczescie jedna z par butów po 4 godz. chodzenia po lesie uległa peknieciu, dziwne nowe buty renomowanej firmy a jednak , niemiec z pyskiem wyskoczył na mnie ze sprzedałem mu bubel , ja na to ze produkt oryginalny , z gwarancja itp . gosc nie chce odesłąc butów do polski -zwrot pieniedzy , proponuje mu złozyc reklamacje w niemczech na miejscu jak cos to dośle kopie rachunku do przedstawiciela i niech mu zareklamuję , i tu zaskoczenie , hanwag niemcy oficialnie informuje moje klienta że nie uzna mu reklamacji gdyz do polski w ostatnim czasie wysłał duzą partie butów2-3 gatunku ktore u nas sa sprzedawane jako 1 wsza jakosc , i ze klient ma pecha , moze mu zrobic to odpłatnie , biore telefon dzwonie do goscia i zapewniam że moze złozyc reklamacje w hanwgu.de , oni że nie , biore ponownie telefon dzwonię do niemiec i zadam naprawy lub wymiany na nowe , odpowiedz , klient powinien kupić w niemczechte buty a nie w polsce to że ja miałem taniej w polsce to jego problem do momentu gdy podałem czas i miejsce zakupu na terenie niemiec -gość natychmiast dostał nowe oryginalnie zapakowane tylko po to abym nie robił problemów , polski dystrybutor ma w d..pie takie sprawy i kazdy rzezcoznawca napisze nieprawidłowe uzytkowanie , niemcy wiedza o tym a tym bardziej polacy że wiele firm outdoorowych wysyła do polski 2-3 gatunek gdyz u nas rynek jest dziki a reklamację w wiekszosci nieuznawane
------------------------------------------------------- wilk
|
|
2010-03-07 17:15:07
83.5.161.217
Głosów: 1
|

@wilk Stworzyłeś długi post o prawdopodobnie istotnej treści (choć wątpliwej - "2-3 gatunek" to już brzmi jak urban legend, a nie fakt). Niestety trudno jest go przeczytać, bo piszesz jak 9-latek. Język polski posiada różne dziwaczne twory: przecinki, kropki, wielkie litery. Proponuję się zapoznać. Przecinków nawet używałeś - nie bardzo wiem w jakam celu, ale zawsze to jakieś urozmaicenie.
Co do "2-3 gatunku", to w produkcji masowej generalnie gatunki są dwa. Firma ustala pewne normy dla produktu - jeśli są spełnione, to towar oznacza się jako pierwszą jakość (gatunek, klasę). Jeśli norma nie jest spełniona, to produkt jest drugiego gatunku, ale nadal SPEŁNIA SWOJĄ FUNKCJĘ. Czyli jeśli but Hanwaga ma np brzydką skórę, to jest drugim gatunkiem, ale nadal da się w nim chodzić. Większość produktów "gorszych" ma właśnie tego typu wady. Produkty nie nadające się do używania zgodnie z przeznaczeniem nie są wprowadzane na rynek detaliczny. Dlatego proponuję nie demonizować. Nie mówiąc już o tym, że w oczywisty sposób "drugi gatunek" Hanwaga może mieć lepszą jakość niż "pierwszy" innej firmy. --- Edytowany: 2010-03-07 17:15:56
|
~wilk
2010-03-07 17:34:08
91.150.222.84
|

jezeli uwazasz ze pisownia jest najwazniejsza -pisze na niemieckiej klawiaturze, a nie to ze dystrybutorzy traktuja Polske jak rynek 2-3 gatunku to nie moj problem , jak długo kupujacy musi walczyc o uznanie reklamacji , czesto ocziwistej reklamacji jest to niedopuszczalne w EU , tam przynosi sie buty i otrzymuje nowe lub zwrot kasy , tak jest w Austrii i nikt z kupujacym nie polemizuje gdzie uzywal i w jakich warunkach obuwie , wada jest wada , ale widocznie zadko miałes sposobnosc robic zakupy a tym bardziej skladac reklamacje w cywilizowanych krajach , jest to nieuczciwe w stosunku do kupujacych stosowanie takich praktyk ,info dla Ciebie Kosu niemcy sprzedaja produty seriami gdzie wyraznie zaznaczaja 2 gatunek i wowczas cena jest pomniejszona i kazdy kupujacy ma tego swiadomosc , hanwag rowniez
|
~Michal_II
2010-03-08 15:40:02
89.72.185.65
|

Kosu, darujmy już sobie rozwodzenie się nad poprawnością językową, nie to jest tu najważniejsze.
Wilk - czy możesz napisać jakie modele wg Hanwaga trafiły do Polski jako 2 gatunek i kto je zakupił? Czy był to aktualny dystrybutor tzn Bakosport?
------------------------------------------------------- Michal_II
|
~Tomcio
2010-03-08 18:31:58
20.142.116.35
|

~Michal_II - jak sie wczytasz w post ~wilk'a to ten 2-3 gatunek byl sprzedawany na terenie Niemiec, nie Polski, po obnizonej cenie -> czyli ten post nic nie wnosi, poza informacja o sposobie zalatwienia klienta przez niemieckiego Hanwaga i metoda jaka sie posluzyl (podobne info dostalem od Maindla, choc nie chodzilo o PL tylko UK - smiem wiec twierdzic, ze podejscie jest typowe). Info o wprowadzeniu do PL innego gatunku, domyslam sie, jest przekazem z 2 reki - info zaslyszane, zas uogolniony wniosek wyciagniety przez wilk'a co do polskich dystrybutorow moze okazac sie rownie prawdziwy jak powstanie 3 gatunku butow Hanwag'a.
PS - u mnie na prawde nie ma polskich czcionek na kompie /nie instalowalem/ :-(
------------------------------------------------------- Tomcio
|
~wilk
2010-03-08 19:50:56
91.150.222.84
|

Informacja jest pewna gdyz potwierdzilo je kilka osob z branzy oudoorowej z niemiec ale dla niektorych wazniejsza jest moja pisownia niz poruszany problem i tyle w tym temacie z mojej strony , pozdrawiam tych ktorzy zmuszeni sa skladac reklamacje w polskich firmach , wspolczuje
|
|
2010-03-10 20:50:12
91.213.255.18
|

Wprawdzie jest to wątek o hanwau ale mam podobne doświadczenie z inną niemiecką firmą . Jak reklamowałem buty Meindla 7.1 w niemieckim sklepie Engelhorn w Manchaim to sprzedawca śmiał się że dostanę nowe a te pojadą do wschodniej europy. Zbieg okoliczności ? Z niemcem rozmawiałem po włosku,więc wiedział że nie jestem niemcem ,ale nie wiedział też że jestem polakiem.
|
~dusza
2010-03-30 11:05:58
83.4.31.225
|

Witam jestem zainteresowany zakupem jakiś niski butów. Wybieram się we wrześniu poszlajać się po świecie. Cel Azja południowo- wschodnia, dlatego też myślę że obok sandałów zabrałbym ze sobą jakieś niskie buty. Zastanawiam się nad Hanwag Pista: http://bakosport.pl/katalog/hanwag/produkt/pista-1 może jest ktoś kto je użytkował (może z GTX)? Jakieś opinie? A może jakieś inne propozycje. Chciałbym w nich również poskakać po mało wymagających szlakach. Czy miał ktoś do czynienia z HUDY.cz? Jest tam obecnie promocja 20% na Hanwagi. Czy ktoś kupował, istnieje możliwość zakupu jakiś innych modeli poza tymi na stronie? Z góry dziękuję za poświęcony czas
|
|
2010-04-06 16:50:15
83.20.235.31
|

Siemka mam na sprzedaż Obuwie Hanwag Yukon w kolorze ''Asche'' oliv rozmiar 44,5 cena 700 zł do lekkiej negocjacji,obuwie jest nowe!Jeśli pomyliłem działy lub coś w tym stylu przepraszam ;)
------------------------------------------------------- Wawix
|
~ marwo
2010-05-07 22:42:05
212.180.165.28
|

Czu-Czu byłam na kilku wyjazdach w Hanwagach Banks - Bieszczady, Beskidy, Tatry - wygodne bardzo, nic się nie dzieje ze stopą po wielu godzinach marszu z ciążkim plecakiem. Jestem bardzo zadowolona. Polecam naprawdę.
|
|
2010-06-02 10:16:13
62.179.0.4
|

Witam,
Chcialbym zapytac posiadaczy modelu Bergell TOP, jak sprawuja sie buty w warunkach zimowych (snieg oraz temperatura). Czy ktos chodzil w nich po gorach przy mrozie minus 20 stopni? Jak trzyma cieplo? Jakie wrazenia?
pozdrawiam, michal
|
|
2010-06-21 19:49:39
89.77.150.0
|

made in europe przynajmniej tak pisze na moich, niestety i szczerze mówiąc wolę nie wiedzieć co to oznacza..... nie jestem na razie w "mocy" oceniać moje hanwagi, za nimi dopiero 2 tygodnie Tatr, ale w moim przypadku akurat maindle były wyjątkowo niekompatybilne ze stopą
|
|